Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Adam Lambert

2010.09.27

 

Adam Lambert Indianapolisban született, egy évig élt ott, mielőtt Kaliforniába költözött családjával. Testvére Neil Lambert.[3] San Diego észak-keleti részén, Rancho Peñasquitosban[4] nőtt fel. A Deer Canyon Elementary Schoolba, majd a Mesa Verde Middle Schoolba járt, ahol megnyerte az Airband versenyt (előadva Michael Jackson Thriller című számát). Később a Mount Carmel High School (MCHS) [5] diákjaként szerepelt az iskolai színdarabokban és az énekkarnak is tagja volt, gyakran énekelt az iskola jazz zenekarában (MC Jazz).[6] Emlékezetes MCHS-beli alakításai közé tartozik Frederick figurája a Penzance kalózaiban és az It's Only a Paper Moon az MC Jazz zenekarral. Lambert zsidó [7], héberül énekelt zsidó ünnepeken, olyan dalokat előadva, mint a Shir LaShalom.[8] A Művészetek Templomába járt San Diegoban és énekelte a Kol Nidre-t [9][10] a Jóm kippur zsidó ünnepen. Csatlakozott Elliott Yamin [11] zsidó énekeshez (aki szintén az American Idol versenyzője volt). Lambert a The Ten Commandments: The Musical-ben [12] Joshua-t alakította, dala, az Is Anybody Listening? [13] jó kritikákat kapott.

Pályafutása kezdete [szerkesztés]

Tíz éves kora óta színészkedik, ő játszotta Linus szerepét a You’re a Good Man, Charlie Brown [14][15] című darabban a san diego-i Lyceum Theater-ben. Szerepelt a The Ten Commandments: The Musical-ben Val Kilmerrel[16] a Kodak Theatre-ben.[17][18] A Wicked [19] című Broadway musicalben ő volt a helyettesítő színész Fiyero [20] szerepére Torontoban, Chicagoban, San Fransiscoban és Los Angelesben.[18] 2004. óta rendszeres fellépője a Zodiac Show-nak [21], melynek a Pussycat Dolls egykori tagja, Carmit Bachar [22] a társalapítója. Szintén fellépett az Upright Cabaret-ben is.

American Idol [szerkesztés]

Lambert San Fransiscóban jelentkezett az American Idol tehetségkutató verseny 8. évadjába. Az első meghallgatásra a Rock with You és a Bohemian Rhapsody dalokat választotta. Lambertre a legnagyobb hatással lévő előadók közt szerepel a Queen, David Bowie, Michael Jackson, az Aerosmith és a Led Zeppelin.[23] Az elődöntőben a közönség szavazataival bejutott a legjobb 13 közé, csatlakozva a 2. csoport énekeseihez, Kris Allenhez és Allison Iraheta-hoz. Az évad győztese, Kris Allen lett a szobatársa az Idol házban.[24]

A Michael Jackson-héten a Black or White című dallal mind a négy zsűritag dicséretét elnyerte és Paula Abdul megjósolta, hogy el fog jutni a döntőig. A következő héten a Ring of Fire country sláger egy változatát adta elő. Míg Randy Jacksonnak, Kara DioGuardinak és Paula Abdulnak tetszett az előadása, Simon Cowell rossznak találta.[25] A Motown-estén Lambert a The Miracles dalának, a The Tracks of My Tears-nek az akusztikus verzióját énekelte. A zsűrinek tetszett és Smokey Robinson, a hét mentora és a dal eredeti előadója-szerzője állva tapsolt Lambert produkciója után. A Top 8-ba jutva, mikor a versenyzők a születésük évéből választott dalt adtak elő, Lambert a Mad World-öt énekelte (a Gary Jules-féle 2001-es változatot). Időhiány miatt csak Cowell fejezte ki véleményét, mégpedig azzal, hogy állva tapsolt az American Idol történetében először. A következő estén az eredményhirdetés alatt a többi zsűritag egyetértett abban, hogy az állva tapsolás volt a legjobb kritika Adam produkciójára. Egy héttel később Lambert a Szombat esti láz című filmből énekelte az If I Can't Have You című dalt, ami Kara DioGuardi szerint a "legemlékezetesebb előadása", Cowell szerint hangja "hibátlan" volt, Abdulnak pedig könnyeket csalt a szemébe.[26] A Top 4-ben, a Rock and Roll héten a Whole Lotta Love-ot adta elő. Cowell azt mondta, "ez volt az egyik kedvenc produkcióm... senki nem tudja felülmúlni",[forrás?] Abdul a dal címére utaló szójátékkal fejezte ki tetszését: "whole lotta perfect".[forrás?]

Adam Lambert 2009 májusában.

Az évad közepén feltűnt néhány fotó, amelyeken Lambert egy férfival csókolózik. A képeket bemutatták a The O'Reilly Factor tv show-ban. A fórumokon egyetértettek többen is, hogy a képek nem befolyásolják a verseny állását.[27] Lambert megerősítette, hogy ő van a fotókon, kijelentette, nincs rejtegetni valója, mindig is nyitott volt az életével kapcsolatban.[28] Ezzel elindult a médiában a találgatások sora Lambert szexualitásáról. Feltételezték, hogy meleg és úgy vélték, talán ő lesz az első meleg American Idol. A média nagy figyelemmel kísérte, hogy készen áll-e az American Idol szavazóközönsége arra, hogy a show történetében először meleg legyen a győztes. Amikor a Rolling Stone megkérdezte, szerinte befolyásolták-e a végső eredményt a szexuális beállítottságáról szóló találgatások, Lambert nevetve azt felelte "talán". A Rolling Stone egy címlapsztori interjújában Lambert megerősítette, hogy meleg: "Nem hinném, hogy bárkinek is meglepetés lenne azt hallani, hogy meleg vagyok... Büszke vagyok a szexualitásomra. Az csak egy másik részem."

Amikor a legjobb háromba került az Idolban, alkalma nyílt fellépni az otthonában, San Diegoban és középiskoláját, a Mt. Carmel High School-t választotta, ahol elénekelte a Black or White-ot és a Mad World-öt. Az előadása után a polgármester, Jerry Sanders május 8-át "Adam Lambert Nappá" nyilvánította.

2009. május 20-án másodikként végzett az American Idol 8. évadjában. A fináléban olyan világsztárokkal lépett fel, mint a Queen és a KISS. A KISS rockegyüttessel a Beth, a Detroit Rock City és a Rock And Roll All Nite dalokból álló egyveleget, míg a Queennel Kris Allen társaságában a We Are the Champions-t adták elő. Kris Allen verziója mellett Lambertét is közzétették az iTunes-on a nyertes számára írt dalból, a No Boundaries-ből.

Allen, mikor nyert, azt mondta, hogy "ezt Adam érdemli meg", később megmagyarázta, úgy értette, ugyanannyira megérdemli Lambert a győzelmet, mint ő, és hozzátette, Lambert "az egyik legtehetségesebb előadó, akivel valaha találkoztam".

A versenyen előadott dalok

Hét Téma Dal címe Eredeti előadó
Meghallgatás N/A "Rock with You"
"
Bohemian Rhapsody"
Michael Jackson
Queen
Hollywood Választható dal, első szóló "What's Up" 4 Non Blondes
Hollywood Csoportos fellépés "Some Kind of Wonderful" Soul Brothers Six
Hollywood Választható dal, második szóló "Believe" Cher
Top 36/2. elődöntő Billboard Hot 100 Örökzöldek "(I Can't Get No) Satisfaction" The Rolling Stones
Top 13 Michael Jackson "Black or White" Michael Jackson
Top 11 Grand Ole Opry "Ring of Fire" Anita Carter
Top 10 Motown "The Tracks of My Tears" The Miracles
Top 9 Top letöltések "Play That Funky Music" Wild Cherry
Top 8 Saját születési év "Mad World" Tears for Fears
Top 7 Filmzenék "Born to Be Wild" - Szelíd motorosok Steppenwolf
Top 7 Diszkó "If I Can't Have You" Yvonne Elliman
Top 5 Rat Pack standardok "Feeling Good" Sammy Davis, Jr.
Top 4 Rock and roll (Saját dal választás)
Duett
"Whole Lotta Love"
"
Slow Ride" Allison Iraheta-val
Led Zeppelin
Foghat
Top 3 Zsűritag által választott dal (Simon Cowell)
Versenyző által választott dal
"One"
"
Cryin'"
U2
Aerosmith
Top 2 Versenyző által választott dal
Simon Fuller által választott dal
Megkoronázó dal
"Mad World"
"
A Change Is Gonna Come"
"
No Boundaries"
Tears for Fears
Sam Cooke
Kris Allen/Adam Lambert


Az Idol után

Adam Lambert a Screen Actors Guild-díjátadó gálán 2010. január 23-án.

Adam Lambert első szólólemeze 2009. novemberében jelent meg For Your Entertainment címmel [2]. Albuma készítésében olyanok működtek közre, mint Ryan Tedder, aki Beyoncé-val és Kelly Clarksonnal is dolgozott, Greg Wells, Katy Perry producere, Sam Sparro, Linda Perry, a slágergyáros Max Martin, Rob Cavallo és Dr. Luke. A lemezén szereplő dalok közül néhánynak olyan sztárok az írói/társírói, mint Lady Gaga, Pink, Matthew Bellamy (Muse) és Justin Hawkins (The Darkness). Lambert szólóalbumának hangzása nagyon változatos. Egy sokoldalú albumot, egy "rock-pop-elektronikus-dance cuccot" alkottak.

Debütáló kislemeze, a No Boundaries 2009. május 20-án jelent meg az iTunes-on Allen verziójával együtt.

Szívesen dolgozna együtt Slash-sel, az Idolbeli szereplésével kapcsolatban azt mondta, "Amikor Slash-sel dolgoztam, otthon éreztem magam." Slash is azt mondta, lehetséges köztük egy jövőbeni együttműködés. A Queen gitárosa, Brian May egy interjúban azt nyilatkozta, Lambertet is számon tartják, mint lehetséges frontembert együttesük élére. Valójában azonban nem merült fel komolyan, hogy Lambert álljon a Queen élére, de May ezzel a kijelentésével is ki szerette volna fejezni, mennyire elismeri Lambertet. A közös munkára azért esetleg lehet esély, ugyanis May és Lambert is azt nyilatkozták, szívesen dolgoznának együtt a jövőben. Slash és Brian May mellett Gene Simmons, a KISS frontembere is elismerően beszélt Lambertről. Közös produkciójukról beszélve azt mondta, "Adam fantasztikus volt. Erőteljes és vonzó személyiség."

A Rolling Stone magazinban megerősítette, valóban meleg. Azt mondta, azért nem jelentette ki korábban, mert mindig is nyitott volt, mindig felvállalta önmagát.

2009. június 19-én a Hi Fi Recordings és a Wilshire Records kijelentették, hogy kiadnák az On With the Show-t, egy összeállítást Lambert dalaiból, melyeket az American Idol előtt vett fel, amikor session zenészként dolgozott. Az albumból készült első kislemez a Want. Lambert később kiadott egy nyilatkozatot a 19 Entertainmenten keresztül, melyben a következőket mondta: "2005-ben, amikor a megélhetésért küzdő művész voltam, stúdió énekesként szerződtettek olyan számokhoz, amiket valaki más írt. Le voltam égve akkoriban és ez esélyt jelentett arra, hogy csináljak egy kis pénzt, úgyhogy megragadtam az alkalmat, hogy életemben először felvételeket készítsek egy profi stúdióban. A munka, amit akkor csináltam, semmiképpen sem tükrözi a zenét, amin jelenleg a stúdióban dolgozom." Az albumot végül Lambert beleegyezése nélkül 2009. november 17-én adták ki Take One címmel.

Az Idol óta több díjat is nyert: Young Hollywood Award "Az év előadója", Teen Choice Award "Reality/Variety sztár".

Lambert Idol utáni egyik első dala a 2012 című filmnek a főcímdala volt. A számot már megjelenése és a filmpremier előtt meghallgatta Brian May, a Queen gitárosa és elragadtatással írt róla blogján: "Kiváltságos vagyok, hogy hallhattam ezt a számot, amit Adam Lambertnek írtak... ez egy dal egy hamarosan megjelenő filmhez, a 2012-höz. Azt kell mondjam, teljesen kiütött... igazán szenzációs. Sőt, nyilvánvalóan number one sláger lesz, bármelyik bukméker megőrülne, hogy fogadhasson rá. Nem viccelek, én nem olvadok el egykönnyen a férfi énekesektől... de Adam hangja magában foglal mindent, érzékenységet, mélységet, érettséget és elképesztő terjedelmet és erőt, amitől világszerte le fognak esni az állak. Ez egy elképesztő előadás. Semmi kétség. A Rock világának van egy fényes új csillaga."

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Docsiii

(Docsiii, 2010.10.18 10:39)

cukiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii:)

Dorcy

(dorcyy, 2010.10.01 10:26)

cukiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii:)